четвер, 21 квітня 2022 р.

Визначення інтернет-залежності

                                                  

 Інтернет-залежність – це розлад у психіці, що супроводжується великою кількістю поведінкових проблем і в загальному полягає в нездатності людини вчасно вийти з мережі, а також в постійній присутності нав’язливого бажання туди увійти. 

Психологи б’ють на сполох і порівнюють феномен інтернет-залежності не інакше як з пристрастю до алкоголю і наркотиків. Приводи для занепокоєння дійсно є. Проведені дослідження на тему інтернет-залежності показують, що при тривалому і неконтрольованому знаходженні в мережі відбуваються зміни в стані свідомості і у функціонуванні головного мозку. Поступово це призводить до втрати здатності навчатися і глибоко мислити. 

 

 

Ніколас Карр, відомий американський вчений-публіцист, експерт в області процесів управління і передачі інформації, спільно з створеною ним групою дослідників-психологів прийшов до невтішних висновків – швидке і регулярне переглядання сайтів веде до того, що мозок людини втрачає здатність до поглибленого аналітичного мислення, перетворюючи постійних користувачів мережі в імпульсивних і не здатних до інтелектуальної роботи людей

вівторок, 19 квітня 2022 р.

Сутність явища Інтернет-залежності та її симптоми


Поведінково Інтернет-залежність виявляється в тому, що люди настільки віддають перевагу життю в Інтернеті, що фактично починають відмовлятися від свого "реального" життя, проводячи до 18 годин на день у віртуальній реальності та не менше 100 годин в тиждень. Інше визначення Інтернет-залежності: «нав'язливе бажання ввійти в Інтернет, знаходячись off-line, і нездатність вийти з Інтернету, будучи on-line». Часто використовується ще й таке: "Інтернет-залежність – це нав'язлива потреба у використанні Інтернету, що супроводжується соціальною дезадаптацією та яскраво вираженими психологічними симптомами»




За даними різних досліджень Інтернет-залежними сьогодні є  2-6% користувачів мережі серед російських та українських користувачів, серед яких більше ніж 70 відсотків студентів. Хоча в ці результати не вірять багато фахівців, так, наприклад, А. Е. Войскунський у своїй книзі «Психологічні дослідження феномену Інтернет-адикції» пише наступне : «Усі ці цифри абсолютно недостовірні. Вони ні про що не говорять. Тому що це звичайні Інтернет-опитування, що складаються з невеликого числа питань. Відповідають на такі опитувальники жартівники, ті, хто вважає себе Інтернет-залежними, і багато людей, що не вважають себе Інтернет-залежними. Це не репрезентативне опитування «населення» Інтернету. Достовірних опитувань поки ніхто не проводив ні закордоном (в Англії, Канаді, Німеччині, Америці), ні в нашій країні. Тому цифра 6% мало що означає. Я вважаю, що якщо залежність і існує, то залежних набагато менше»



Завзятого користувача Інтернета можна відрізнити відразу. Він звернений усередину себе, не помічає або ігнорує зовнішні події, погано адаптується до реального життя. Навіть краса природи – і та сприймається з меншим захопленням, оскільки можливості комп`ютерної графіки безмежні, і на екрані монітора з`являються чудові, фантастично прекрасні, але неіснуючі насправді, пейзажі. Потяг до комп`ютерних ігор – із подорожами до неймовірних світів усе більше занурює у віртуальність. Цей стан вже й називається інтернет-залежністю.

  1. На першій стадії це більш-менш легкий розлад. Через захоплення «новою іграшкою» людина перестає займатися усім іншим. Поступово людина віддаляється від родичів і друзів, залишаючи пріоритет за «всесвітньою павутиною». Як правило, користувач приховує від рідних, скільки часу він проводить на сайтах.
  2. На другій стадії симптоми стрімко  наростають. Якщо людину силою відлучити від мережі, вона переживатиме почуття, схожі на муки наркомана, якому не дали чергову дозу. У користувача порушується увага, знижується працездатність, з`являються нав`язливі думки, безсоння, аж до повного відмовлення від сну, різко зростає потяг до стимуляторів - кави, сигарет, спиртних напоїв, наркотиків, причому деколи "на голку" сідають і ті, хто ніколи в житті наркотиків не пробував. До психічних розладів додаються головний біль, перепади тиску, ломота в  кістках.
  3. Третя стадія – соціальна дезадаптація. Користувач, вже не одержуючи задоволення від спілкування через Інтернет, все-таки постійно «висить» на сайтах. Стан депресії призводить до серйозних конфліктів на роботі і в сім`ї.

Методи боротьби з інтернет-залежністю


У сучасному світі перенасичення інформацією вкрай необхідне вміння її фільтрувати, тому інтернет-детокс тільки піде вам на користь і допоможе насолоджуватися власним реальним життям.




  • Розвантажувальні дні. (Або хоча б години). Відкладіть телефон, не вмикайте комп’ютер, вимкніть повідомлення на смарт-годиннику. Здається, що це дуже важко і ви не зможете провести так цілий день. Тому починайте з декількох годин. Зробіть, наприклад, свій вечір вільним від інтернету та присвятіть його сім’ї чи улюбленому заняттю. З часом ви зрозумієте, що нічого цікавого не пропускаєте в мережі, проте дещо варто надолужити у реальному житті.
  • Насичене дозвілля. Коли ви проводите свій вільний час на дивані, інтернет допомагає побороти нудьгу, але це не приносить вам ніякої користі. Намагайтеся зробити своє дозвілля насиченим, щоб, по-перше, у вас не вистачало часу на зазирання у соцмережі, а, по-друге, ви отримали яскраві враження та заряд енергії. Якщо у вас не вистачає сили чи фантазії на активний відпочинок, то краще візьміть до рук книгу.
  • Замініть віртуальне реальним. Якщо ви хочете поспілкуватися з подругою, то запросіть її на прогулянку чи в кафе, а не переписуйтеся цілий день у месенджері. Якщо хочете з кимось познайомитися – згадайте про романтичні дідівські методи, а якщо бажаєте подивитися фільм – запросіть чоловіка/дружину у кіно. Вийдіть за двері будинку та зрозумійте, що реальне життя набагато цікавіше.
  • Позбувайтеся поганих звичок. Так і хочеться сфотографувати свіжоприготовлений борщ та викласти в мережу, а стрічка ваших Stories з однакових селфі перетворилася у штрих-пунктирну лінію? Подумайте, чи справді людям настільки цікаве ваше повсякденне життя. Позбудьтеся від звички знімати кожен свій крок та жити заради лайків і переглядів у соцмережах. Навіть, коли ви в захваті від приготовленої вами яєчні, залиште фото для власного архіву.

Теоретичні відомості