вівторок, 19 квітня 2022 р.

Сутність явища Інтернет-залежності та її симптоми


Поведінково Інтернет-залежність виявляється в тому, що люди настільки віддають перевагу життю в Інтернеті, що фактично починають відмовлятися від свого "реального" життя, проводячи до 18 годин на день у віртуальній реальності та не менше 100 годин в тиждень. Інше визначення Інтернет-залежності: «нав'язливе бажання ввійти в Інтернет, знаходячись off-line, і нездатність вийти з Інтернету, будучи on-line». Часто використовується ще й таке: "Інтернет-залежність – це нав'язлива потреба у використанні Інтернету, що супроводжується соціальною дезадаптацією та яскраво вираженими психологічними симптомами»




За даними різних досліджень Інтернет-залежними сьогодні є  2-6% користувачів мережі серед російських та українських користувачів, серед яких більше ніж 70 відсотків студентів. Хоча в ці результати не вірять багато фахівців, так, наприклад, А. Е. Войскунський у своїй книзі «Психологічні дослідження феномену Інтернет-адикції» пише наступне : «Усі ці цифри абсолютно недостовірні. Вони ні про що не говорять. Тому що це звичайні Інтернет-опитування, що складаються з невеликого числа питань. Відповідають на такі опитувальники жартівники, ті, хто вважає себе Інтернет-залежними, і багато людей, що не вважають себе Інтернет-залежними. Це не репрезентативне опитування «населення» Інтернету. Достовірних опитувань поки ніхто не проводив ні закордоном (в Англії, Канаді, Німеччині, Америці), ні в нашій країні. Тому цифра 6% мало що означає. Я вважаю, що якщо залежність і існує, то залежних набагато менше»



Завзятого користувача Інтернета можна відрізнити відразу. Він звернений усередину себе, не помічає або ігнорує зовнішні події, погано адаптується до реального життя. Навіть краса природи – і та сприймається з меншим захопленням, оскільки можливості комп`ютерної графіки безмежні, і на екрані монітора з`являються чудові, фантастично прекрасні, але неіснуючі насправді, пейзажі. Потяг до комп`ютерних ігор – із подорожами до неймовірних світів усе більше занурює у віртуальність. Цей стан вже й називається інтернет-залежністю.

  1. На першій стадії це більш-менш легкий розлад. Через захоплення «новою іграшкою» людина перестає займатися усім іншим. Поступово людина віддаляється від родичів і друзів, залишаючи пріоритет за «всесвітньою павутиною». Як правило, користувач приховує від рідних, скільки часу він проводить на сайтах.
  2. На другій стадії симптоми стрімко  наростають. Якщо людину силою відлучити від мережі, вона переживатиме почуття, схожі на муки наркомана, якому не дали чергову дозу. У користувача порушується увага, знижується працездатність, з`являються нав`язливі думки, безсоння, аж до повного відмовлення від сну, різко зростає потяг до стимуляторів - кави, сигарет, спиртних напоїв, наркотиків, причому деколи "на голку" сідають і ті, хто ніколи в житті наркотиків не пробував. До психічних розладів додаються головний біль, перепади тиску, ломота в  кістках.
  3. Третя стадія – соціальна дезадаптація. Користувач, вже не одержуючи задоволення від спілкування через Інтернет, все-таки постійно «висить» на сайтах. Стан депресії призводить до серйозних конфліктів на роботі і в сім`ї.

6 коментарів:

  1. Що робити коли побачив у себе симптоми інтернет-залежності?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Перше, що ви можете зробити для себе це спробувати профілактику від залежності, якщо симптоми не зменшились і вам тяжко володіти собою при використанні інтернету - спробуйте лікування у психолога

      Видалити
  2. Як допомогти близькій людині з залежністю?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Як правило, якщо людина сама не захоче позбутися від залежності, ніхто їй в цьому не допоможе. Ви можете запропонувати вийти разом на прогулянку, зайнятися разом навчанням або іншим видом діяльності.

      Видалити
  3. Відповіді
    1. Інтернет-залежність вже давно пов'язували і з цілим рядом психічних відхилень. А різке позбавлення жертв цієї залежності доступу в мережу призводить до розвитку таких характерних симптомів "ломки", як тремор кінцівок та нав'язливі думки.

      Видалити